Zdravé tuky
Když přemýšlíme o hubnutí, první věcí, co nás obvykle napadne je, že vynecháme tuky ve stravě.
Tuky byly totiž velmi dlouho označovány za nepřítele čísla jedna v naší touze dosáhnout ideální váhy a zdravého těla.
Až koncem roku 2015 bylo přijato za oficiální stanovisko, že nízkotučná strava nepřispívá k odbourávání nadváhy. Nízkotučné diety přiměli bohužel lidi přejít od zdravých tučných jídel na potraviny bohaté na přidaný cukr škroby a rafinované obilné složky.
Proč jíst tuky
🍏 tuky jsou nezbytnou součástí naší stravy
🍏 pomáhají při vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K)
🍏 jsou zdrojem energie
🍏 jsou stavebním kamenem buněčných membrán
🍏 tuky ovlivňují v mozku vznik chuti k jídlu – snižují ji – a tak během dne jíte celkově méně
🍏 kalorie se z tuku uvolňují a dále zpracovávají jiným způsobem, než se uvolňují a zpracovávají kalorie z cukru
🍏 tuky zrychlují metabolismus, neboť tuky musejí být spáleny, protože se nesnadno skladují
🍏 tuky nevyvolávají zvýšení produkce inzulínu, hormonu, který má na starosti ukládání tuku do zásoby
Nasycené mastné kyseliny
Jsou obsaženy převážně v potravinách živočišného původu, mléko, vejce, maso, máslo. Sami o sobě neohrožují srdečně-cévní zdraví, jak se kdysi předpokládalo. Pouze strava, kde je vysoké množství nasyceného tuku kombinované s nadměrným obsahem soli, transmastných kyselin a konzervantů je tělu neprospěšná a zabraňuje úspěšnému hubnutí.
Nenasycené mastné kyseliny
Jsou obsaženy v potravinách, jako jsou olivový olej, avokádo, ořechy (vlašské ořechy, mandle, lískové oříšky) a semena (lněná semena, slunečnicová semena). Konzumace nenasycených tuků je spojena s nižším rizikem srdečních chorob a zdravějším metabolismem.
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Mají protizánětlivé vlastnosti a jsou důležité pro zdraví mozku, srdce a kloubů. Jsou obsaženy v rybách (například losos, makrela, sleď) a ve lněném semeni. Skvělým zdrojem Omega 3 je rybí tuk.
Klíčem k úspěšnému hubnutí je naučit se rozlišovat mezi těmito různými typy tuků a volit ty zdravé. Pokud tedy chcete využít tuky ke svému prospěchu při hubnutí, zaměřte se na zdravé varianty, jako jsou oleje rostlinného původu, ořechy, semínka a ryby. Zahrňte je do vyvážené stravy spolu s dalšími živinami, jako jsou bílkoviny a vláknina.
A pozor na sacharidy, které zpomalují metabolismus, vyvolávají hlad a zvyšují chuť k jídlu. Tento názor je potvrzen již velkým množství vědeckých prací. Sacharidy spouštějí v těle pochody vedoucí k ukládání tuku (anabolismus), zatímco tuky přispívají k odbourávání tuku (katabolismus).
Takže závěrem NEBOJTE SE TUKŮ. 😉