Avokádo

03.01.2024

Co je avokádo?

Avokádo je z botanického hlediska řazeno mezi ovoce, nicméně z kulinářského hlediska je řazeno mezi zeleninu, protože se hojně využívá v receptech na slaný nebo slano-kořeněný způsob. 

Avokádo má hladkou krémovou konzistenci a tak se skvěle hodí na různé pomazánky nebo do salátů. 

Avokádo řadíme mezi superpotraviny. Je bohaté na zdravé tuky, vlákninu a vitamín K, vitamin C, vitamin E, vitamin B-6 a minerály.

Do České republiky se dováží převážně odrůda Haas a odrůda Fuerte.

Jak poznat zralé avokádo

Odrůda Haas
Odrůda Haas

🥑 Odrůda Haas je v ČR nejrozšířenější.

🥑 Plody jsou oválné.

🥑 Jsou-li plody zelené, avokádo je nezralé.

🥑 Mají-li plody tmavě zelenou až fialovou barvu, avokádo je zralé.

🥑 Pokud mají plody téměř černou barvu, bude avokádo pravděpodobně přezrálé.

🥑 Odrůda je dostupná po celý rok. 

Odrůda Fuerte
Odrůda Fuerte

🥑 Odrůda Fuerte má podlouhlý tvar připomínající hrušku.

🥑 Plody mají hladkou, tenkou slupku.

🥑 Chuťově je dužina jemnější než u odrůdy Haas.

🥑 Pozor plody jsou stále zelené i po dozrání.

🥑 Zralost lze zjistit pohmatem, avokádo by mělo být pružné, ale pevné.

🥑 Odrůda je dostupná od pozdního podzimu do jara.

🥑 Avokáda bývají v obchodech rozdělena na "určeno k dozrání" a "ready to eat".

🥑 Určená k dozrání poznáte velmi jednodušše, jsou tvrdá.

🥑 Pokud chcete koupit již zralé avokádo, nejprve odloupněte stopku, je-li vnitřek zelený až zlatavý, avokádo je v pořádku. Najdete-li hnědou barvu, avokádo bude i po rozkrojení uvnitř převážně hnědé. 

Jak uchovávat avokádo

🥑 Nezralé avokádo uchováváme při pokojové teplotě, aby rychleji dozrálo.

🥑 Zralé avokádo můžeme zabalit do potravinové fólie nebo voskového papíru čímž proces zrání zpomalíme.

🥑 Zrání můžeme urychlit umístěním do papírového sáčku spolu s banánem či jablkem, protože toto ovoce uvolňuje etylen, který zrání podpoří.

Avokádo recepty pomazánky

Avokádo je svojí texturou ideální pro přípravu pomazánek.

🥑 Avokádo nařízněte po obvodu, nebojte se zatlačit tak, aby nůž projel avokádem, zastaví se o pecku

🥑 Otočte oběma polovinami avokáda, dokud se jedna z nich neoddělí od pecky.

🥑 Odstraňte pecku a polévkovou lžící vyjměte dužinu a přendejte do misky

🥑  Dužinu rozmačkejte vidličkou, přidejte sůl a pepř - základ je hotov

🥑 Do takto připraveného základu můžete vmíchat následující bílkoviny vždy 1 druh 

🥑 Kuřecí nebo krůtí maso   

🥑 Tuňáka z konzervy 

🥑 Nastrouhané tofu 

🥑 Vejce na tvrdo

🥑 Cottage